maanantai 5. tammikuuta 2015

Hyvää huomenta!

Mikä olisi parempaa aamusella, kuin uunituore, höyryävä sämpylä? Niinpä. Sämpyläkokemukseen liittyy ainakin minulla paljon muistoja lapsuudesta ja siitä tunteesta, kun saa käsin halkaista lämpimän sämpylän. Höyry nousee puolikkaiden välistä ja suorastaan huutaa sipaisua voita pinnalleen. Jos sämpylät ovat tarpeeksi hyviä, ne eivät mielestäni kaipaa muita täytteitä lainkaan peittämään alkuperäistä makua. 

Minun versiossani salainen ase on oliiviöljy.


Noin 12 sämpylää

3 dl vettä
25 g hiivaa
n. 8 dl jauhoja (Itse laitoin viimeksi puoliksi täysjyvävehnäjauhoa ja puoliksi puolikarkeaa)
1 dl oliiviöljyä
suolaa
ripaus sokeria

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva, suola ja sokeri. Lisää jauhoja pikkuhiljaa käsin vaivaten. (Pikku vinkki, kannattaa käyttää kertakäyttöhanskoja ja homma on paljon siistimpää!) Lisää öljy ja vaivaa lisää. Anna kohota keittiöpyyhkeen alla noin puolisen tuntia. Vaivaa taikina jauhotetulla alustalla pitkulaiseksi ja jaa tasakokoisiin osiin. Pyörittele sämpylät ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes ovat kypsiä. 


Nauti!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti