maanantai 5. tammikuuta 2015

Lihapullaperhe

Meidän perheessä ruoka on aina ollut tärkeää ja korkeassa asemassa. Mummun pitopöytä on ollut se, jonka ääreen koko perhe on kokoontunut nauttimaan perinteisiä suomalaisia herkkuja. Mummun lihapullaresepti onkin vailla vertaansa ja en ole vielä onnistunut saamaan lihapullista samanmakuisia kuin mummu, vaikka ohje on ollut aivan sama. Salaisuus lienee mummun vanha valurautapannu, jonka hän on jo luvannut minulle perinnöksi aikanaan. Muut ratkaisevat asiat minun makuuni täydellisissä lihapullissa ovat oikea voi, riittävän maukas jauheliha ja maustepippuri. Maustepippuri on se, joka tekee tavallisista lihapullista THE lihapullia. Jos perheessämme on juhlat tulossa, on kaikille itsestään selvää, että niissä tarjotaan "mummun lihapullia" jossain muodossa.

Nykyisin tehdään usein iskän kanssa yhdessä ruokaa, kun menen käymään hänen luonaan. Viimeksi listalla oli hieman tuunattu versio mummun lihapullista, puikulaperunamuusia ja salaattia. Aitoa ja rehellistä 'old school'-safkaa!


Tätä annosmäärää on vaikea määritellä, koska yleensä ruokaa tehdään reilusti niin, että sitä jää myös ainakin seuraavaksi päiväksi. Tosin veljeni ollessa mukana tehdään tuplasatsi ja se menee kerralla. ;D

Auralihapullat

400g naudan jauhelihaa
1 sipuli
korppujauhoja
1 prk kermaviiliä
1 muna
Aura-murua
mustapippuria
maustepippuria
suolaa

Anna jauhelihan lämmetä huoneenlämmössä. Hienonna sipuli niin pieneksi kuin pystyt ja lisää jauhelihan joukkoon. Lisää muut aineet ja vaivaa tasaiseksi massaksi. (Taas ne kertakäyttöhanskat ovat ihan kiva juttu.) Pyörittele pulliksi ja paista kaunis väri pintaan voissa (jos mahdollista) valurautapannulla. Kypsennä loppuun 200 asteisessa uunissa. Älä kuitenkaan kypsennä liikaa, jotta lihapullat säilyvät mehevinä.

Puikulaperunamuusi

Mielestäni puikulaperunoista tulee jauhoisen rakenteensa vuoksi paras muusi, mutta jos puikuloita ei ole saatavilla, muukin jauhoinen perunalajike käy. Yrityksen ja erehdyksen kautta olen huomannut, että yleis/kiinteistä perunoista valmistettuna muusi ei täytä laatuvaatimuksia vaan joutaisi paremmin rautakaupan liisterihyllyyn.

1 kg puikulaperunoita
100 g voita
(lämmintä) maitoa
suolaa

Kuori perunat ja keitä suolatussa vedessä. Lisää voi. Muussaa perunasurvimella tai haarukalla. Lisää maitoa vähän kerrallaan. Lisää suolaa ja vatkaa kuohkeaksi.

Tarjoa salaatin kanssa ja nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti